maandag 2 mei 2016

MONUMENT VALLEY, ARIZONA THE VALLEY WITHIN THE ROCK


Het volgende spelletje vraagt om de opperste concentratie! 
Sluit je ogen even en roep beelden op van de mooiste natuurverschijnselen die je ooit zag. Hou het vast in je gedachten en herhaal de meest superlatieve bewoordingen die over je lippen rolden bij het aanschouwen hiervan. Kijk dan nu naar deze foto's en probeer je daar dan een voorstelling bij te maken. Ik weet 't, alles is subjectief en 'beauty is in the eye of the beholder', maar ik durf de stelling aan dat de aanblik van Monument Valley op de grens van Arizona en Utah bijkans alles slaat. 


Vanuit het zuiden van Arizona hebben we in de afgelopen dagen de reis naar het noorden ondernomen. Doel: Monument Valley, op de grens van Arizona en de bovenbuur, de staat Utah. Na het bezoeken van mijn verspreid wonende familie in de States en het reizen naar Tucson voor 'Dutch party in the desert' was Monument Valley de derde grote bestemming op mijn wensenlijstje. Het gebied is een kroonjuweel van de Navajo indianen, die deze vallei, als onderdeel van het Navajo reservaat beheren. 


Geologisch wonder
Een grappige bijkomstigheid: Voormalig Hollywood's revolverheld, John Wayne, het prototype van de vroegere Amerikaanse cowboys, gold voor zijn dood als beschermheer van deze streek en wordt als zodanig nog steeds vereerd. Wonderlijk, als je bedenkt dat de confrontaties tussen cowboys en indianen in de gouden, oude western movies als een rode draad door alle verhalen heen liep. Pikant, dat veel western movies in deze streek zijn opgenomen.  

Monument Valley is een geologisch wonder. Het is gelegen op circa 2000 meter boven de zeespiegel en de grillige sculpturen lijken achteloos te zijn verspreid in de eindeloos ogende vallei. Deze natuurlijke monumenten zijn ontstaan als gevolg van erosie door water, wind en ijs  over een periode van miljoenen jaren. Ze variëren in hoogte van 30 tot 450 meter. Al sinds mijn jeugdjaren ben ik geïmponeerd door de omvang van Monument Valley en op deze reis was ik dus vast van plan hiernaar toe te gaan. 

Contrast
Ook deze tocht door Arizona werd in etappes afgelegd, waarin interessante plaatsen als Sedona en Flagstaff werden aangedaan. Duidelijk merkbaar was dat verder naar het noord-oosten toe de levensomstandigheden van de bevolking aanzienlijk soberder wordt en zelfs de armoede zich nadrukkelijk aftekent.

Ook opvallend is het verschil in temperatuur. Waar in het zuiden de airco's onmisbaar zijn, zo koel en bij harde wind snijdend koud kan het zijn in het noorden. Al met al kun je zeggen dat niet alleen het klimaat in Europa in de war is, maar dat er ook in Amerika grote verschillen in weersomstandigheden zijn in vergelijking met andere jaren.

Bij het naderen van het stadje Kayenta, dat toegang geeft tot Monument Valley, belooft het weer niet veel goeds. De zon gaat schuil achter laag hangende wolken, het is koud en warempel, net als we ons bij het vallen van de avond willen installeren, begint het te regenen. Ook de vooruitzichten voor de komende dagen zijn slecht. Er wordt storm en meer regen verwacht en de zon zal het naar verwachting helemaal laten afweten. Dat zou een grote strop zijn, want de betoverende schoonheid van de vallei in all z'n grilligheid wordt ook veroorzaakt door het spel van licht en schaduw. 
Zo kan het zicht op grote schaal , maar ook een rotspartij als detail op elk deel van de dag een andere aanblik geven. Foto's, genomen op zonnige dagen of bij lichte bewolking kunnen in kleur en diepte een heel ander beeld oproepen van zo'n gigantisch monument. 

The Whopper
De nacht voor ons tocht door de vallei brengen wij door op de grote parkeerplaats van Burger King in Kayenta. We verkeren tussen vrachtwagens en een aantal andere RV's. Er zijn weinig campgrounds of je betaalt een vermogen. Zolang het veilig is, hebben wij er geen moeite mee om op deze manier de nacht door te komen. We kunnen nog even gebruik maken van een zwakke internetverbinding, goed genoeg om een kort e-mailtje te versturen, maar onvoldoende om ongestoord aan dit blog te kunnen werken. Dit is een veel voorkomend euvel, waardoor het lastig is om "theYopermobile" up-to-date te houden. Gelukkig is dit een liefhebberij en kom ik niet in de wurgende greep van de noodzaak om een deadline te halen. 
"Been there, done that, those days are over"!   


Silhouetten
De volgende ochtend is het al vroeg een en al bedrijvigheid. Ook wij behoren sinds kort tot de vroeg-op/vroeg-naar-bed club, en het bevalt uitstekend. Om 9 uur rijden we al richting Monument Valley, het weer is slecht en het blijft regenen. Al gauw verrijzen de eerste somber ogende silhouetten aan de horizon. Het is een spookachtig gezicht en zeker het slechtst mogelijke decor om mooie foto's te maken. Op z'n best zouden de rotsgiganten maar een zwakke afspiegeling zijn van hun indrukwekkende werkelijkheid. De verwachtingen moeten naar beneden worden bijgesteld en we praten elkaar moed in. 


Mission accomplished
Na twee uur begint het zware wolkdek scheuren te vertonen en glippen de eerste zonnestralen de vallei binnen. Op slag begint het beeld te veranderen. 
Met hernieuwde geestdrift richten we de camera's op de torenhoge monumenten, die als het ware de grauwe grijze mantel verruilen voor een zonnekleed en beginnen te pronken in hun gevarieerde kleurenpracht.

We stoppen de auto links en rechts om de beste plaatjes te kunnen schieten, onze dag kan niet meer stuk. Ons bezoek aan het informatiecentrum van de Navajo indianen brengt ons ten slotte binnen in het heilige der heiligen. De hierbij geplaatste foto's zijn maar een kleine greep in de schat aan materiaal dat wij zelf geschoten hebben. Monument Valley is een van de meest gefotografeerde natuurgebieden ter wereld.

Na mij jaren vergaapt te hebben aan de foto's van deze monumenten door anderen gemaakt, kan ik nu zeggen: this is the real thing, 'theYoper' was here, mission accomplished.

Nou, vooruit, nog één keer dan, omdat het zo onbeschrijflijk mooi is!